Wanhan ajan sima | RESEPTI

Wanhan ajan sima | RESEPTI

Vappuaattoon on enää reilu viikko aikaa ja simakausi aivan kielen päällä. Pahoittelut varaslähdöstä, mutta oli pakko tehdä satsi sihisevää jo nyt. Mielessäni on jo monta kevättä hautonut vanhan ajan simaresepti, jossa käytetään humalaa. Selasin kaksin käsin monta reseptiä vanhoista keittokirjoista, kunnes tartuin tähän 70-luvun ruotsalaiseen. Ja tuli superhyvää – raikkaan sitruunaista ja poreilevaa, mutta ei liian makeaa. Tätä mieltä ovat olleet myös kaikki testimaistajat. 

aurinkotuolit ikea

Itse tehty sima on tietysti parasta, mutta silti jokaisella on omat simamieltymyksensä. Joku ei tykkää rusinoista, toinen on tarkka makeudesta. Itsellä pyörii kielen päällä poreiden potku ja kammoksun sitä, jos simassa maistuu liikaa hiiva. Ennen vanhaan simaa maustettiin humalalla ja tämä on houkuttanut ideana jo muutaman vuoden. Syy miksi tässä kesti ”hetki” ideasta toteutukseen on se, että en juo olutta. En siis pidä oluesta ja epäilytti josko simasta tulee liian olutmaista. Ensikertalaisena voi hihkua onnistumisesta, sillä varovainen humalalla maustaminen onnistui todella hyvin peloista huolimatta! Alla olevan reseptin pohjana on siman keiton mittasuhteet Kodin uudesta keittokirjasta (1977, Otava), joka on käännetty ja pohjautuu 50-luvun Ann-Britt Agnsäterin Vår kökbok -teokseen. Lisäsin vain sitruunan määrää ja ohjeista poiketen valssin siman valmistamisen omaan tahtiin ja vähän eri menetelmin.

wanhan ajan vappuSIMA (8 litraa)

Ainekset

 

8 litraa vettä

1/2 kg fariinisokeria

1/2 kg kidesokeria

2,5 luomusitruunaa

1/2 dl humaloita

1/4 tl tuorehiivaa

 

Pullotukseen

 

pestyt & kuivat lasipullot

suodatinharso & suppilo

1-5 luomurusinaa / pullo

1-1,5 tl kidesokeria / pullo

 

VALMISTUS

Ennen siman keittämistä preppaa ja mittaa kaikki ainesosat valmiiksi. Pese luomusitruunat kunnolla ja kuori varovasti sitruunoiden kuoriosa. Viipaloi myös sitruunan hedelmäliha ja poista siemenet sekä valkoiset osat tarkasti. Jos ei ole 10 litran kattilaa, tämän satsin voi helposti valmistaa kahdessa 5 litran kattilassa.

Kiehuvaan veteen lisätään sokerit ja sen jälkeen sitruunan hedelmäpalat sekä kuoret. Keitetään miedolla lämmöllä hetki. Lisätään 1/2 dl humalakäpyjä ja keitetään miedolla lämmöllä hetki. Humalan aromilaadulla on väliä. Itselläni oli sitruunainen Simcoe, jonka aromia luonnehditaan sitruunaiseksi, havuiseksi ja trooppisen hedelmäiseksi. Agnsäterin ohjeessa humalat huuhdotaan kiehuvalla vedellä, mutta minä päätin laittaa ne hetkeksi makustumaan kiehuvaan sokeri-sitruunaseokseen. Humaloissa on todella vahva sitruunainen tuoksu joka valtaa koko keittiön!

Kattila(t) otetaan liedeltä ja n. 1dl siirretään sivuun. Simaliemen annetaan jäähtyä 37-asteiseksi ja omalla kohdallani tässä oli reilu pari tuntia odottelua. Juuri ennen desin sima-tilkkaan liuotetun tuorehiivan lisäämistä siivilöin reikäkauhalla humalakävyt seoksesta pois. Toki liemeen pienempää käpysilppua jäi sitruunapalojen ja kuorien sekaan. Lisäsin hiivan ja siirsin jäähtyneen simaseoksen kannelliseen (elintarvike)ämpäriin huoneenlämpöön käymään yön yli. Älä kurki vaan pidä kansi kiinni.

 

PULLOTUS

Aamulla sitruunat olivat jo pinnnassa ja kokonaisuudessa simani kävi hiivan lisäyksen jälkeen 21 tuntia. Tällainen päivän huoneenlämmössä minimäärällä hiivaa käynyt sima on koko perheelle sopivaa. Keitin pullojen korkit ja lisäsin puhtaisiin lasipulloihin koosta riippuen 1-1,5 tl kidesokeria ja rusinoita oman mielen mukaan. Vaikka rusinat eivät ole välttämättä simassa sun juttu, suosittelen laittamaan edes pariin pullon pari rusinaa, jotta saat jääkaappikäymisen aikana signaalin siitä milloin sima on valmista. Huoneenlämmössä levännyttä simaseosta ei hämmennellä vaan pullotetaan kauhomalla harson läpi siivilöiden. Suljin lasipullot heti kuivatuilla korkeilla ja siirsin satsin jääkaapin perälle. Jääkaapilla kärsimättömänä vieraillessa huomaat, että rusinat nousevat ajan kanssa uudelleen turvonneina pintaan ja TADAA! – sima on valmista. Pullosta riippuen, simani oli valmista viidennen päivän hujakoilla ja superhyvää viikon jääkaappikäymisen jälkeen.  Yleisesti köökeistä huudellaan, että valmistuttuaan siman juomakelpoisuus ja säilyvyys on n. viikko ja se riippuu tietysti ainesten mittasuhteista. Sima on vaan niin hyvää, että viikon aikaikkunassa kaikki on jo juotu. 🙂

Käytin sekä kierrekorkillisia että patenttikorkillisia lasipulloja. Ensimmäisten tapauksessa korkkia ei saa kiertää aluksi tiukkaan kiinni ja jälkimmäisten osalta täytyy olla varovainen ja jättää käymiselle tarpeeksi ilmatilaa. Jokainen pullottaa omalla vastuulla sellaisiin pulloihin kuin haluaa ja sen verran kuin järki sanoo. Huhutaan että muovipulloissa sima kävisi nopeammin, mutta itse en suosittele limsapullojen uudelleenkäyttöä.

 

Krokus kevään ensimmäinen kukkija

Eilen nautiskelin simaa janojuomana puutarhahommien välissä. Kevät alkaa hiipimään saareen – violetteja krookuksia on ilmaantunut pitkin pihaa ja syreenit ovat silmuilla. Nakkelin kalkit maahan ja siivosin viinimarjapensaita.  Ensimmäiset silkkiuikut ja koskelot ovat jo pesäpaikkoja etsimässä ja lokit mekastavat. Olisi tehnyt mieli jäädä vain rantatuoliin laiskottelemaan! Siman valmistaminen oli myös taas niin mukava ja helppo kokemus. Ehkä kesällä pitää tehdä toisenlaista juhlajuomaa vaikkapa raparperilla tai mustaviinimarjalehdillä maustaen ja hunajalla makeuttaen. 

 

Millainen sima maistuu sulle? 🙂Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.