Viherpeukalon talviterveiset

Viherpeukalon talviterveiset

Hyvää uutta vuotta ja saako jo aloittaa? Kasvimaasta ja puutarhasta haaveilun? Oman pihan suunnittelu ei oikeastaan ole ollut täällä talvilomilla lainkaan, ja taannoin tein meille myös joululahjatilauksen Hyötykasviyhdistykseltä kasvimaata silmällä pitäen. Ennen kuin kerron satokausisuunnitelmista enemmän, haluaisin vähän höpistä puutarhakukkien talvetuksesta.

PIHAKUKKIEN TALVETUS


 

Kerroin aikaisemmin, että kokeilen onneani koristebataatin, verenpisaran ja marketan talvettamisessa. Paino sanalla kokeilen, sillä olen pihakukkien sisällä talvehtimisen suhteen aivan noviisi. Laitoin bataatin syksyllä kellariin kunnes ennen joululomia havahduin, että sehän neuvotaan sijoittamaan valoisaan. Onnea oli mukuloiden matkassa, sillä multapenkistä kurkisti tämä purppuranpunainen ihanuus! Kaksi mukulaa olivat lähteneet  versomaan pimeässäkin. Sijoitin mukularuukun uudelleen ikkunalaudalle, jonka alla hurisee patteri. Nyt reilun kuukauden jälkeen tämä isompi verso on kasvanut nelinkertaisesti, mutta siihen on tullut lehtien pinnalle ötökkäongelma. Kirvoja? Pihalla bataatissa ei ollut mitään ongelmaa enkä multaakaan vaihtanut.  Suihkaisin lehtiä Raidilla viikko sitten, mutta ongelma on levinnyt. Nyt taidan napsia lehdet  pois ja seurata tilannetta. Kaikki mukulat eivät ole vieläkään heränneet – pitäisikö niiden kylkeä kääntää? Toivottavasti lupaavasti alkanut talvetus saa oikkujen jälkeen onnellisen lopun ja bataatti muuttaa verannalle. I will keep you posted!

Verenpisaran ja marketan suhteen tilanne on 50-50.  Sijoitin ne valoisaan itähuoneeseen, ja olen hulauttanut vettä kasveille kerran per kuukausi. Verenpisaraa leikkasin ennen sisälle nostamista ja napsin kaikki kukat pois. Nyt siinä alkaa näkymään vihreitä pieniä versoja oksien välissä. Kaksi markettaani sen sijaan – oi ja voi. Taisin leikkoa niitä liikaa, sillä niissä ei näy mitään elonmerkkejä. Marketathan neuvotaan leikkomaan vasta keväällä, mutta koska ne olivat niin VALTAVAT niin tartuin saksiin jo ennen talvettamista. Oi ja voi, seurataan tilannetta. Itähuoneen lämpötila on nyt pikkupakkasilla laskenut seitsemästä neljään asteeseen, kohta saattaa tulla ruukuille muutto toiseen huoneeseen.

KASVIMAAN UUDET TUULET


 

Tilasin uusia siemeniä niin ruokaa kuin pihaa ajatellen. Kuten viime kesänä, meillä on oman pihan lisäksi vähän ”yhteisviljelyä” toisaalla. Nyt kun oma kasvimaa on saanut potkua herneistä ja pavuista, kierto vaihtuu yhteiskasvimaan kanssa jossa pääpaino on vuorostaan herneillä pinaateilla. Omalla pihalla laitan perunaa ja porkkanaa ja kokeilen myös lanttua. Olisi aika metkaa tehdä lanttulaatikot omista lantuista. Papuja ja sokeriherneitä tulee myös tänne, mutta uuteen kohtaan.

Toinen uusi kasvimaan tulokas on…. avomaankurkku tadaa! Eli hyvin perinteisten viljelyjen kanssa lähdetään liikkeelle. Tilasin tätä ”viljelyvarmaa” ja sadokasta Marketmorea. Meinasin olla tilaamatta kesäkurpitsaa, mutta muutin mieleni koska keittiössä sillä on kuitenkin niin eri tontti kuin kurkulla saati avomaankurkulla. Yrttimaalle ja -veneeseen tilasin tillitäydennystä sekä kuminaa. Periaatteessa minulla olisi altakasteleva kolmen taimen saavi tomaateille, mutta tomaattien suhteen suunnitelmia ei olla lyöty lukkoon. Pidätän oikeuden lisätä uusia kasvimaan tulokkaita tai makuja satokauteen, mutta luulen että tällä perussetillä ja ihanilla yrteillä lähdetään ensi kesään.

siementilaus hyötykasviyhdistys

Pihaa ajatellen viherpeukalo nappasi ostoskoriin puna-apilaa, joka kukkii kesä-elokuussa. Puna-apilaa kehutaan hyväksi savimaan kuohkeuttajaksi ja sen taikavoimiin luottaen aion maisemoida muutamia kohtia. Sinne vähän rehevämpään pihanurkkaan puolestaan otin niittykulleron toisen leinikin eli rentukan kaveriksi.  Alkukesästä kukkiva niittykullero on monivuotinen, joten toivotaan että se onnistuu. Loppukesään ja syksyyn ostin silkkiunikkoa, joka viime vuonna meni mönkään. Uusi yritys!

Kaiken kaikkiaan meillä on aika valko-lila-voittoiset kukinnat pihalla pitkin kesää, vaikka toki viime vuonna istuttamamme atsaleat ja alppiruusut ajan kanssa tuovat lisää värivolyymia. Kiva kuitenkin saada vähän enemmän rytmiä puutarhapuolen väreihin pienemmillä kokeiluilla.

Tästä suunnittelusta ja näistä paketti-ihanuuksien hypistelystä onkin sitten enää reilu puoli vuotta harvennusporkkanoihin ja keskikesän valoon.  Odottelun välissä voisi se oikea talvikin tulla kyläilemään pakkasten ja lumen kera, kiitos!2 thoughts on “Viherpeukalon talviterveiset”

  • Minulka on aivan sama unelma, lanttulaatikko omista lantuista… Ja nyt odotan viime viikonlopun tilausta Hyötykasviyhdistykseltä. Kevättä kohti! 😊

    • Mahtavaa! Odotan sun reportaasia mitä olet suunnitellut kasvimaalle 😉 Sain viime syksynä sukulaiselta niin ison ja makean lantun että ei voinut estää houkutusta omaan kasvatuskokeiluun. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.