Tänä syksynä

Tänä syksynä

Kröhöm! Blogi yskähtää nyt takaisin ruotuun pitkiltä kesälomilta. Tai eihän tässä mitään kesälomaa ole ollut vaan remppaa, roskaa ja lisää nikkarointia. Kesän summaamisen sijasta haluan nyt pitää hieman taukoa hiontapölystä, skraboista, maaleista ja lapiosta. Nautiskellaan siis uudelleen hetkistä, joita tämä pitkä syksy on tarjonnut. Sillä tänä syksynä mökkikoti oli rentoilun tyyssija.

Alksyksystä oli vielä mukavan lämmintä lähteä melomaan. Käydä saarissa retkikahveilla ja ottaa nokoset rantanuotion kyljessä. Syödä sokerimunkkeja ja paistaa makkaraa. Tuijotella horisonttiin, ihastella maksaruohoa ja kerätä kiviä. Uimaan ei silti tehnyt mieli mennä sinilevän takia. Patikoinneilla pisti silmään nuorien mäntyjen ja kanervikkojen tiilenpunainen joukkoperformanssi – kuiva kesä verotti saariston kallioita aika lailla.


Kesän kuivuudesta huolimatta syksy oli tarpeeksi märkä. Sienestimme suppilovahveroita ennätysmäärän. En ehkä painoni verran, mutta monta korillista. Täällä on nautiskeltu suppispastaa, piirakkaa, risottoa ja munakasta. Olen keittänyt ja pakastanut sienilientä sekä kuivannut suppilovahveroita puuhellan päällä. Karvarouskuja saimme myös jonkun verran, tatteja ihan liian vähän. Ei voi valittaa.

Pihahommat eivät kaatuneet päälle vaan puuhasteltiin puuha kerrallaan. Katot puhallettiin neulasista, rännit putsattiin, kasvimaa siivottiin, lehdet hyödynnettiin puutarhakompostiin. Tänä syksynä oli todella kaunis ruska ja se kesti pitkään. Pihapuut eivät karisseet yht’aikaa ja voitko uskoa – haravointi oli rentouttavaa! Myös lehtikompostit täyttyivät viikko viikolta ja haravointipäällikkö vaihtoi työnurkkaa aina tuulen suunnan mukaan. Ensi keväänä ja kesänä multaa tarvitaankin paljon – viherpeukaloa odottaa perennapenkin perustaminen, juhannusruusun siirtäminen ja kasvimaan jatkokehitys. Säät mahdollistivat satokauden lokakuulle asti, puutarhassa vallitsi rauhallinen fiilis. Kun hommat eteni ajallaan kauden kanssa ja asiat tulivat hyötykäyttöön, sai aikaa säästettyä myös tulevaisuuteen. Monipuolisen kompostoinnin järjestäminen saareen on ollut yksi parhaimmista asioista.

Tämä syksy oli ihan tavallinen syksy. Sellainen ihmisen kokoinen, mukava ja rauhallinen. On voinut hengähtää ja silti saanut valtavasti aikaan. Nyt mökissä on kaikki matot lattioilla ja kuistin ovet peitelty, mutta kissanluukut annetaan olla vielä auki. Marraskuussa saareilu oli yhtä aamuhämärän ja iltapimeyden välissä sukkulointia. Viikonloppuisin pystyi vielä nipistämään muutamia valoisia metsäretkiä. Ensilumi tuli ja suli, tiaiset valtasivat pihan. Nyt onkin jo joulukuu. Tänään juhlimme 101-vuotiasta Suomea, kolmen viikon päästä joulua ja vuosi vaihtuu. Talvella meitä odottaa pari puun kaatoa ja toivottavasti lisää hauskoja retkipäiviä – jännittää aina millaiset jäät tulevat ja milloin nostetaan vene.

Toivottavasti sullakin on ollut mukava syksy! Hidas tai intensiivinen, sellainen josta sait kiinni ja joka toi voimaa. Ja hyvää itsenäisyyspäivää! Tänään mökkikodissa saunotaan,  aloitetaan ehkä talviuintikausi ja kurkataan Linnan juhlia Areenasta.

saariston kasvitVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.