Syksyn värit kokeilussa torpan keittiössä

Syksyn värit kokeilussa torpan keittiössä

Nyt kun valoa vielä riittää, tein tuvassa pienen värikokeilun. Vaikka torpan remontti ei ole edes ensi vuoden juttu, silti unelmat ja ideat huoneiden sisäpintojen materiaaleista ja väreistä juoksevat omaa rataansa alitajunnassa koko ajan. Nostin kissan pöydälle & keräilin pihapuiden syksyn satoa kameran eteen. Nappasin mukaan kastanjaa, tammea, katajaa ja mäntyä. Mitä värit kertoivat ?

ruskeat ja siniset syksyn värit

RUSKEA

Pihallamme sinnittelee uudessa kasvupaikassa pieni kastanja, mutta saimme naapureilta taannoin lisää kastanjan siemeniä. Miten kauniita ruskean ja viininpunaisen sävyjä! Näitä piikkipalleroita saan ihailla ensi kevääseen asti kunnes istutamme ne. Olen aina tullut ruskean tummien sävyjen kanssa toimeen sisustuksessa – ruskea on mielestäni mausteisempi aksentti kuin musta. Esimerkiksi olen heikkona ruskeaan lasiin ja ruskeiden saviastioiden sekä -maljakoiden kokoelmani kasvaa joka vuosi. Pidän ruskean raikkaana yhdistäen sen valkoisiin kukkiin, hentoihin yksityiskohtiin ja sijoittaen sen sisällä valon kontrastisiin kohtiin.

Olen kasvanut tummapuisten kalusteiden kanssa. Rakastin lapsena olla mukana huutokaupoissa eli kyllä siihen 90-luvun lamalapsuuteenkin säihkettä löytyi. Jugendilla eli ts. mahonkisilla ruskeanpunaisilla huonekaluilla on aina paikka sydämessä, mutta torppaan niitä ei ole juurikaan eksynyt. Sen sijaan täällä on sekalainen huonekalurumba ja erityisesti talonpoikaiskalusteita.

Keittiössä meillä on kauppojen mukana tullut talonpoikaishenkinen tupakalusto pienin kustavilaistyylisten kevennyksin. Kalusto on alunperin ollut vanhan ajan harmahtavan vihreä, mutta tällä hetkellä alkuperäisenä vihreänä on vain sivupöytä. Toinen vastaava, uudempi vihreän sävy pilkahtaa alla olevan kattauskuvan oikeassa ylälaidassa, jonka päältä harmaa kiiltävä maali alkaa rapistua. Kun etsin kaapeista kastanjalle kuvauskaveria ei kestänyt kauaa tajuta, että ruskea on jo asettunut kodiksi tupaamme. Kermansaven ruskeat kulhot ovat ykkösvalintani niin puuron, keiton kuin jogurtin kanssa. Ferm Livingin Outline-alusen puolestaan ostin puolestaan pari vuotta takaperin, koska olen ruskeiden lasipullojen lisäksi heikkona myös art deco -viitteisiin. Virallisista tyyleistä viis, tänne harmaan pinkopahvintapetin ja tupakaluston maailmaan sopii ruskeat mausteet ja ruskeanpunaiset sävyt loistavasti. Harmaana haluan myös tulevat tapetit torpassa pitää, mutta haaveilen keittiöön hirsiseinistä. Ja sinisestä puukeittiöstä. Siirrytään seuraaksi siis katajanmarjoihin.

Syksyn värit kattaukseen

SININEN

Katso nyt tätä upeaa katajaista sinistä! Heinäkuussa bongasin orastavan katajanmarjasadon ja sen myötä löytyi myös väri 70-luvun Askon Bonanzoihin, jotka odottavat uutta verhoilua. Olen käynyt kangaskaupassa marjakipon kanssa jo pariin otteeseen, mutta oikeaa kangasta ei ole vielä löytynyt. Kankaan tulee heijastaa valoa, olla enimmäkseen luonnonkuitua mutta tarpeeksi kulutusta kestävä eli ei liiaksi pellavaa. Alun perin ajattelin asuttaa Bonanzat uudistuksen alla olevaan vierasmökkiin, mutta tämä värikokeilu antaa liikkumatilaa siirrellä nojatuoleja myös torpan puolelle. Esko Pajamiehen Askolle suunnittelemaa tammista Bonanzaahan on kahdessa puusävyssä, ja meidän nojatuoleissa lakkaviimeistely on tumma, vähän kuin tuo ruskeanpunainen sisus kastanjassa. Toivottavasti löydän sinisen kankaan pian!

Tämä värikokeilu antoi myös nyökkäyksen sinisten keittiökaapistojen suuntaan. Pienessä tuvassa pidettäisiin siis tämä kuvissa näkyvä vaalea harmaa kalusteissa, seinistä kurkkaisimme tummanruskeat hirret esiin, huonetta ryhdittäisi musta puulietemme ja tunnelmaa raikastaisi valkoiset kaakelit ja alkuperäiset kuusiruutuiset ikkunat sekä vanhat peiliovet. Näen täällä tummansiniset astia- ja allaskaapit jo sieluni silmin. Mutta entäpä pöytätaso? Vaaleaa puupintaa niin kuin uusittu lautalattia vai harmaa kivitaso niin kuin saariston kivirannat?

 

HARMAA, PINKKI VAI BEIGE

Koti on on osa luontoa ja luonto osa vaihtelevaa sisustusta. Valo vaihtelee päivänajan ja vuodenaikoijen tahdissa. Mitkä värit sopivat torpan vaihtuvan valon arkeen? Olen tutkaillut paljon pihan ja lähisaariston kivien sävyjä. Kotiin on eksynyt erityisesti erilaisia harmaita ja pinkkejä kiviä, mutta myös muutamia viileitä beigejä. Nyt painotus sanalle viileä, sillä tunnustan että arastan lämpimiä sävyjä kotona. Nyt joudun hieman jatkamaan tätä värikokeilua, sillä esimerkiksi keittiössä paistaa parhaana päivänä sekä aamu- että ilta-aurinko. Nyt ei auta fengshuit vaan pitää jatkaa vanhan tönön ja valon vuoropuhelun tarkastelua kivien kanssa ja myös kokeilla lämpimiä sävyjä. Ja ehkä antaa vihreällekin mahdollisuus.

kastanjan siemenet

Hah! Näin värikokeiluille taitaa usein käydä – kädessä on enemmän lisäkysymyksiä kuin uusia vastauksia. Suunta värien suhteen tuntuu kuitenkin oikealta ja syyskuun valossa on ollut ihana kuvata.

MILLAISIA VÄREJÄ & SÄVYJÄ SINULLA ON KEITTIÖSSÄ?Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.