Sleep Well – vuoden ensimmäinen designkrapula

Sleep Well – vuoden ensimmäinen designkrapula

Hay Sleep Well matkatyyny

Siinä se nyt venkoilee – vuoden ensimmäinen designkrapulani. Ensihetkeni Hayn Sleep Well -matkatyynyn kanssa joulukuussa olivat pehmeät ja innostuneet: vihdoinkin muhkea ja hyväntuntuinen matkatyyny! Nappivalinta joululahjaksi ihmiselle, joka kärsii pitkistä reissumatkoista.

Helmikuussa yllätyksekseni kuulin lahjansaajalta, että pukin tuoma Sleep Well -matkatyyny oli hajonnut käsiin. Onneksi tyyny räjähti vain kotona eikä matkalla. Sillä reissuun et tätä tyynyä halua ottaa ellet ole valmiudessa polystyreenikatastrofiin: höyhenen kevyet ja sähköiset polystryneenipallot eksyvät lentokoneen kanssamatkustajien kainaloihin tai tuuli lennättää pallot tiehensä ulapalle. Onhan veneessäsi tarpeeksi tiheäsilmuinen haavi millinpaksuisten pallojen kalastaluun? Muovi on kasvava uhka luonnolle myös Suomessa ja Itämerellä.

Äläs nyt viitsi, kyllähän 2000-luvun kuluttaja on repsottaviin saumoihin tottunut. Ei krapula olisikaan iskenyt, jos kyseessä olisi ollut vain huonosti ommeltu sauma. Moukari iski päähän, koska Sleep Well -matkatyyny on jo lähtökohtaisesti suunniteltu hajoavaksi muovikatastrofiksi: muovitäyte ei ole erillisessä sisäpussissa. Tyynyn sauma repesi kahdesta kohdasta, koska ulkosauma oli ommeltu kiinni liian läheltä kankaan reunaa. Kun mikrotäytteet alkoivat pulputtaa tyynystä ulos, kävi ilmi ettei erillistä sisävuorta ole. Menikö putkeen Hay? No ei.

Voinko antaa pettymyksen anteeksi tälle teini-ikäiselle design-talolle? Sillä pidänhän Hayn leikkisästä otteesta ja he ovat saaneet riveihinsä kuumia yhteistyöprojekteja. Esimerkiksi Bouroullecin veljesten ulkokalustesarja Palisade on upea! Kotinurkistani voin tunnustaa, että kaupunkiluukkumme kotitoimistoa on palvellut Loop Stand -pukkijalat. Kylppärissämme puolestaan löytyy Hayn vohvelipyyhkeet hyvässä arkikäytössä. Positiivisia kokemuksia siis löytyy eikä tämäkään lahjaksi annettu matkatyyny läpeensä paha ole. Matkatyyny on saanut omistajalta kehuja mallistaan ja jämäkkyydestä. Tyyny tuntuu mukavalta, ja nyt ensiapuneulomisen jälkeen taas päässyt harteille käyttöön.

Jos huonekalut jätetään rauhaan, yleisesti havaittava käytäntö on että asuste- ja lisätarvikepuolella myös sisustuksen design-brändit keinottelevat pikavoittoja trendeillä. Ja yksi Hayn teeseistäkin on tuoda hyvää designia saavuttettavaksi mahdollisimman suurelle yleisölle. Hyvä ei kuitenkaan ole synonyymi laadukkaalle, ja siksi tässä kohtaa kuuluttaisin Hayn toista tavoitetta luoda juurikin kestävää laatua. Soimaan itseäni, että minun olisi pitänyt tajuta tästä 80-luvun henkeen valitusta kangaskuosista että Sleep Well -tyyny kuuluu keinottelukategoriaan ja pikatuotteiden kaatopaikalle. Toistuvasti mutisen harmistustani siitä, että miksi brändien pitää rönsyillä laadussaan näin laajalla skaalalla.

Nykyaikana on väsyttävää olla tiedostava kuluttaja. On vaikeaa antaa lahjoja. Toisinaan tuntuu vielä vaikeammalta ottaa lahjoja vastaan. Joskus brändi pettää. Jokainen käy tätä kuluttamisen sisäistä dialogiaan arjessaan omaa eettistä ja ekologista tasapainoaan etsien. Yksi keskittyy ruokaan,  toinen kosmetiikkaan ja kolmas kodin hankintoihin, neljäs saarnaa vaatteista. Summa summarum tämän kirjoituksen kontekstiin: mielestäni sisustuksen ja muotoilun keskusteluissa kriittisyyttä voisi olla lisää.

Mutta mikä auttaisi designkrapulaan? Päänsäryn ja ärtymyksen voimakkuus ei ole suorassa suhteessa design-esineen kokoon, määrään tai siihen sidottuun rahainvestointiin. Vesi, burana ja banaanit ei auta. Ostin tyynyn luotettavasta nettikaupasta josta olen aina saanut erinomaista asiakaspalvelua  – varmasti voisin palauttaa tyynyn, saada hyvityksen tai toisen kappaleen tilalle. Se ei kuitenkaan ole ratkaisu. Ratkaisu on sisävuori ja tarkemmat materiaalivalinnat. Olisin mielelläni maksanut tästä matkatyynystä tuplasti enemmän, jos se olisi suunniteltu ja tehty kestämään niin käyttöä kuin luontoa ajatellen.

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.