Rantasaunan lämmitys alkaa männynkävyillä

Rantasaunan lämmitys alkaa männynkävyillä

Rantasaunan vilpola ja pellavaverhotRantasauna pestiin käyttöön vappuna

Sytykeruusut ja sytykekävyt - perinnetaidotSytykekävyt - Eldkotten - PerinnetaidotRantasaunan pesunurkkaus

Rantasauna ja vilpolan uudet räsymatot

Ennen tätä kevättä en ollut koskaan nähnyt sytykeruusuja tai tehnyt sytykekäpyjä. Kun oikein muistiani kaivelen, käpysytykkeet ovat ehkä vilahtaneet silmäkulmassani Domus Classicassa tai vastaavassa vanhassa rautakaupassa. Kauppalistallani on ilmeisesti ollut muita prioriteettejä tai sitten kävyt eivät kuiskineet luokseen tarpeeksi kovaa.

Olen toki lämmitellyt saunaa jo alakoululaisesta lähtien vaihtelevalla menestyksellä, mutta huvittavaa on että tällaiseen yleiseen perinnetaitoon törmää vasta vuosikymmenet myöhemmin. Onneksi mahtavat naapurimme korjasivat asian: saimme yllätyksenä itse tehtyjä punaisia sytykeruusuja kiitokseksi talven päivystyksestä. Ruusujen upeutta ihaillessani mieheni sisko puolestaan sivisti minua steariinikävyistä. Molemmat sytykkeet ovat kierrätystä parhaimmillaan ja nyt saunassa on purkillinen molempia.

Rantasauna on vanha ja pieni hirsitönö. Sen ulkolaudat odottavat uutta suojapintaa, ikkunat rapsutusta ja sisäpinnatkin vahausta. Ovi tiivistetään kiinni patakintaalla. Remppaa siirtää se, että viihdymme saunan löylyissä liian hyvin. Oikein hurjalla säällä tuuli tuivertaa seinien läpi lauteillakin, mutta normaalisti siellä on ihana istua pitkään hengittävissä löylyissä. Välillä pulahdetaan meressä ja toisinaan iltapalana paistuu foliokäärössä kiuasmakkarat. Tämä ei ole pikalöylyjen paikka, vaikka sauna parilla puupesällisellä nopeasti kuumeneekin.

Tänä vuonna sauna pestiin käyttöön vapuksi. Olen käynyt uimassa joka viikko ja alkukesästä nautiskellut useista koivunaamioista.  Nyt saunan vilpolassa ja löylyhuoneessa tuoksuvat juhannuksena tehdyt uudet koivuvastat. Täällä ei ole sähköjä, vain ikkunoista siivilöityvä valo ja satunnaiset tuikut. Suihkun korvaa saavi ja kauha vanhaan tapaan. Tässä piskuisessa saunassa on rauhoittavaa ja alkukantaista taikaa.

Jotain on kuitenkin saunapyhätönkin eteen tehty rempan odottaessa. Toukokuussa aloitimme rakentamaan kivipolkua ja se etenee ihan mukavasti. Ompelin myös vilpolan puolelle kierrätysverhoista vaalean pellavaverhon, ja korvasin ison maton näillä simppeleillä Ikean TÅNUM-matoilla. Pienten mattojen ostoa komppasi pesukäytännöllisyyden lisäksi se, että matot ovat vuodevaatteiden ylijäämämateriaaleista valmistettu. Mattojen ohella uutta saunan käyttösisustuksessa ovat vain pesuvadit ja -kauhat sekä tuparilahjoina saatu sekalainen saippuaseurakunta.

Mutta nämä kierrätyssytykkeet! Ne jotenkin sopivat passelisti tämän vanhan rantasaunan maailmaan. Rauhoittuminenhan alkaa jo saunan lämmittämisestä, ja se on paljon mukavampaa näin. Onneksi meillä on paljon satoa pihamännyistä ja kynttilän jämiä jemmassa, sillä lahjaruusujani ei kovin raaski poltella.

Männyn kukinta ja siitepölykausi on vihdoinkin ohi ja kävyt ovat nyt kauneimmillaan. Jos kävyt lojuvat viikkoja maassa säiden armoilla, tulevat ne raihnaisiksi ja harmaiksi. Viime viikolla tein satsin eldkotteneita uusista kävyistä omaan käyttöön ja pussillisen lahjaksi. Sytykeruusujen askartelu saa odottaa paitsi materiaaleja myös parempaa aikaa joulun tienoilla.

Miten sinä lämmität saunan?

 

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.