Puukapustojen vuosihuolto

Puukapustojen vuosihuolto

Ukkonen kiersi saaren, mutta vettä on tullut tällä viikolla kaatamalla kunnon kuuroina aurinkoisten hellehetkien välissä. Koska kuumuus ei sateiden myötä kuitenkaan lähtenyt, on sisähommatkin olleet leppoisia luonteeltaan: kuivamuonien inventaari, kaappien rymsteerausta ja muuta pikkupuuhaa keittiössä kuten puukapustojen vuosihuolto omalla mehiläisvahaseoksella.

Tässä oli kapustojen lähtötilanne – ei kovin paha ja vain muutama lasta ja lusikka tarvitsi pientä hiontaa ennen vahausta. Vanhimmat voi tunnistaa kuvasta helposti tosin kuvasta puuttuu kaksi tiskissä odottavaa luottokapustaani.Kuppi kahvia ja kaksi ruokalusikallista vahaa myöhemmin oli kaikki huollettu. Vanhoja kapustoja ja kelvollisia puisia keittiön käyttöesineitä tulee muuten harvemmin kirppareilla vastaan. Niinpä mökkikodissa suurin osa kapustoista on uustuotantoa vuosien varrelta. Sen sijaan Hackman-Sorsakoskea bongaan secondhandina tämän tästä – arjessa palvelee puukahvaisia veitsiä teräskauhoja unohtamatta. Laatutavaraa.

Vanha niksi puuesineiden vanhentamiseenhan on vahvalla kahvilla pesu. Olen kokeillut sitä mm. pullakaulimeeni jo kahdesti laihoin tuloksin. Kai kahvi ei ole ollut tarpeeksi vahvaa tai ilmanpaine ja tähdet väärässä asennossa. Lopulta luovuin tästä ”vanhentamisesta” jo ideankin tasolla, sillä ei värisävyn muutos puuesineessä kuitenkaan ole se patinan sielu vaan pehmeys ja sävykirjo tulee vain käytössä pesu pesun jälkeen. Kuivuttuaan kapustat viihtyvät meillä näissä Arabian voipytyissä. Minusta on mukava, että ne ovat esillä ja nopeasti tietää mihin tarttuu laatikoiden kaivamisen sijasta.  Isomman voipytyn saimme lahjaksi miehen mummolta ja pienen hankin sille kaveriksi kirpparilta.

Kirppislöytöjä - Hackman Sorsakoski veitset

Keittiövaha DIY

 

Tein tämän keittiövahan mehiläisvahasta ja saksanpähkinäöljystä viime vuonna, ja se on palvellut niin puulusikoiden, leikkuulautojen kuin puukulhojenkin kanssa. Se on luonnollinen vaihtoehto ruoanlaittopinnoille mineraaliöljyjen sijasta. Se ei myöskään härskiinny kuten oliiviöljy. Oman keittiövahani koostumus onnistui hyvin, se levittyy helposti eikä eltaantumista ole ollut havaittavissa itse vahasatsissa tai vahatuissa puuesineissä. Saksanpähkinäöljyhän puolestaan on melko vahvan tuoksuista, mutta siitä on itse vahassa jäljellä enää häivähdys ja vahatuissa esineissä ei sitäkään. Ei siis tartu hajuja tai makuja ruokaan. Vahauksessa pitää myös huomioida vaiheet: anna huollettujen puuesineiden levähtää yönyli ja pyyhi seuraavana päivänä mahdollinen liikavaha pois.

Ohjeen nappasin Garden Bettyn blogista, joka meille desien ystäville menee näin: annostele 5 dl lasiseen säilöntäastiaan 2,4 dl saksanpähkinäöljyä ja 0,55 dl mehiläisvahaa paloiteltuna. Laita astia kattilaan, jossa on vettä n. 6-7 cm purkin korkeuden mitalta. Kuumenna vaha vesihauteessa keskilämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes kaikki vahapalat sulaneet. Nosta vahapurkki vesihauteesta alustalle jäähtymään. Säilyvyyden pidentämiseksi voi tässä vaiheessa sekoittaa e-vitamiinikapselin mukaan (en käyttänyt). Vaha kiinteytyy voidemaiseksi balsamiksi jäähtyessään ja vahaa voi käyttää jo seuraavana päivänä. Vaha säilytetään kuivassa ja viileässä.

 


Mehiläisvahaa ja saksanpähkinäöljyä

 

Uuden sadon hunajaahan saa jo, joten kun käyt seuraavan kerran tarhurilla ostoksilla niin nappaa mukaan myös pala vahaa keittiöön. Täällä leikkuulaudat ja kulhot saavat odottaa toiseen kertaan, sillä tänään on liian kaunis sää sisällä laahuiluun: aurinkoinen +24 iltapäivä ja vieno lounaistuuli. Punaiset viinimarjat odottaa puskissa ja kivikasvit siirtoa eli arskat ja hattu päähän.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.