Mattoja maton päälle & vielä yksi villamatto lisää

Mattoja maton päälle & vielä yksi villamatto lisää

Nyt meilläkin on vihdoin sen verran lunta ja pakkasta, että sain mattoja talviraikastukseen. Ensimmäisenä lumipesun sai eteisen pitkät räsymatot, jotka olivat pihalla pari päivää. Viikonlopun intervallitreeniin kuului siis halkojen ja saunavesien hakemisen lisäksi mattojen rivakkaa lumiharjausta ja puistelua. Lopulta kuivatin räsymatot saunassa ja AAH mikä raikas puhtaiden mattojen tuoksu!

Vanhassa tönössä matot & etenkin villamatot ovat iso talven helpotus. Laskin että tällä meillä on  ”lämpimissä huoneissa” 17 mattoa. Näistä 10 on erilaisia räsymattoja, kuusi villamattoa ja yksi iso juuttimatto. Siis neljässä huoneessa yhteensä ja lisäksi ulko-ovet ja muutamat nurkat on suojattu vetoviltein. Nyt joukkoon on liittymässä lopputalveksi ehkä myös tämä oranssi villamatto.  En tiedä, saankohan tätä ihan näin vaan talvipesulla pelastettua.

Villamaton lumipesu

Oranssi retromatto on viettänyt vuosikymmenen (tai pari?) miehen mummin rintamamiestalon sivuvintillä. Varmaan nenääsi tuoksahti jo sen mukainen haju. Saimme maton viime kesänä, koska se ei toisaalle kelvannut. Se on roikkunut ulkona tuulettumassa nyt yli puoli vuotta, sateelta suojassa ja väljästi totta kai. Nuuhkaisin uudelleen ja kyllä siinä vieno ummehtunut döfis vielä on.

Viikonloppuna tartuin pelastustoimiin ja heitin maton hankeen. Annoin myös tämän maton kylpeä lumessa pari yötä ja harjasin välissä. Nyt oranssi retrounelma odottaa puisteltuna omaa saunavuoroaan. Katsotaan huomenna mikä lopputulema on – haiseeko vai eikö haise. Jos haisee, niin sitten roudaan maton pesulaan. Vielä ei tekisi mieli luovuttaa, sillä tämä villamatto on tehty kestämään. Katso vaikka näitä ompeleita juuttikankaaseen yläkuvan oikeassa reunassa – eipä ole tullut muissa villamatoissa ennen vastaan.

 

Matto on jämäkkä kuin mikä ja sen tarra on myös säilynyt hyvin.  Täytyy kyllä kehua, että tämä Otamaton Kissankäpälä on todella ollut tuoteselostuksensa väärti: ”valonkestävä” ja ”koinkestävä” läpi vuosikymmenten niin käytössä kuin komerossa. Torpassa tämä villamatto saisi palvella tämän talven tai talvet yleensä, mutta pidemmällä tähtäimellä toivon että saan tämän kirkkaan piristyksen pelastettua mustaan vierasmökkiin. Sinne matto passaisi myös kokonsa (130cm x 180cm) puolesta ja olisi aika kiva kaveri mustaksi kunnostetun PorinMatin kanssa lautalattioita ja harmaata rappausta vasten. No peukut pystyyn ja matto saunaan mars!

MITES SIELLÄ, ONKO PITKÄNUKKAISET VILLAMATOT IHASTUS VAI AIVASTUS?Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.