Marraskuun ensilumet ja hyggeilyä

Marraskuun ensilumet ja hyggeilyä

Sunnuntai saaressa, satelee lunta ja vettä vuoronperään. Katot ovat valkoisina, mutta lumipeite ei riitä peittämään ruohikkoa ja kallioita kuin hetkeksi. Istun nyt keittiössä kynttilöiden kanssa vatsa täynnä ruokaa ja seurailen tiaisten vilskettä tammessa. Pääasiassa talitiaisia ja sinitiaisia, mutta myös hömötiainen ja eräs harakka.

Meidän pihaan on myös muuttanut pöllö! Ensin mies näki sen huussin kulmalla ja sen jälkeen äitini kohtasi sen männynoksalla iltapäivän hämärässä. Tässä vaiheessa epäilemme tuntomerkeistä, että se on lehtopöllö. Pöllö on oikein tervetullut pyydystämään pihan hiiriä ja ovelia vesimyyriä. Kiitos pöllö!

Mukava viikonloppu takana, jossa on ollut sukulaisilla vierailua ja yhdessä rentoilua. Tultiin nyt saareen hommiin, mutta viivyttelin täällä puuhellan lämmössä liian pitkään.  Tein ahvenia uunissa, kylkeen keitin perunoita ja parsakaalia. Toinen puolisko on puuhannut venetellinkien kanssa, mutta minä olen vasta piipahtanut lumisella pihakierroksella. No kukat tarkistin ja kastelin, jos sitä hommaksi voi laskea. Kaksi murattiani rakastavat tätä vuodenaikaa ja muutkin kukkatelineessä voivat mallikkaasti. Kookkaita ruukkukasveja täällä mökkikodissa ei olekaan. Jossain vaiheessa keväällä saatan siirtää palmun ja palmuvehkan kaupunkiluukusta tänne.

Mökkikodin viherkasvit

Kastelin myös talvehtijat. Kokeilen onneani kahden marketan ja verenpisaran kanssa, ja ne ovat olleet sisällä nyt reilun kuukauden. Kaikki ovat ikkunallisessa huoneessa, lämpötilamittari näytti seitsemää. Tätä huonetta ei pidetä lämpimänä, ja pakkasvaaraa pitää seurata. Tarvittaessa otetaan patteri kehiin. Yllätyksekseni verannan koristebataattini teki myös mukuloita. Ne laitoin multa-astiaan kyljelleen pimeään ”kellariin”. Kammarin lattialuukusta voin tarkkailla sitten niiden tilannetta. Koristebataattia ei voi kaivaa maahan tai talvettaa, mutta olisipa hauska jos voisin pitää sen omavaraisesti kesäkasvina näin mukuloiden avulla. Ihastuin sen tummanpunaisiin lehtiin, niitä voi kurkata täältä Mustilan keikalta. Omia pelargonioitahan minulla ei vielä ole, vaikka niitä tänne vanhaan tupaan haaveilenkin. Mutta eiköhän tässä ole viherpeukalolle tarpeeksi  jännitystä tälle talvelle.

Saariston ensilumet

Vielä ehtii pihahommiin lumisateen sekaan. On melko tuuleton päivä ja lumi jää puiden oksille notkumaan raskaasti. Tämä lumi on kuitenkin vain tämän päivän ilona, koko ensi viikoksi on meille luvassa sadetta.

Mitä sun viikonloppuun kuuluu?2 thoughts on “Marraskuun ensilumet ja hyggeilyä”

  • Kuulostaa niin tutulta, samanlaista säätä täälläkin. Kaikki säät ovat kuitenkin saaristossa kokemisen arvoisia, eikö vaan! 🙂

    • On todella! Rakastan vuodenaikoja ja saaristossa ne tuntuu vielä vahvemmin 🙂 Leppoisaa sunnuntaita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.