Kivien pyöritystä kesäksi – rantapolku saunasta uimaan

Kivien pyöritystä kesäksi – rantapolku saunasta uimaan

Juuri kun ehdin makustella kevään ihanuutta saaristossa, huhtikuu heitti hyvästit kunnon lumimyrskyllä. Vappuaattona sää hellitti sen verran, että avasimme grillikauden ja aurinkoisena vappupäivänä suuntasimme toppavarustuksessa sitkeästi ulos brunssille. Tuulesta viis.

Kevät on houkutellut myös pihahommiin. Puutarhassa startattiin jo maaliskuussa omenapuiden siistimisellä ja parista pihakuusesta saksittiin latvat. Rantaa on siivottu kaisloista, levästä ja roskista. Levää tietty kärrätään säästöön lannoitteeksi. Meillä ei ole paljon maata, mutta etenkin nyt loppukeväästä tahti tihenee haravan varressa. Pihan siistimisen lisäksi täällä on pikkuhiljaa alkanut ja ajatuksen tasolla edennyt useampi kiviprojekti. Aloitetaan tässä postauksessa rantapolusta.

Rantasaunan ja puuvajan väliä palvelee tällä hetkellä porrasaskelmat & laudoitukset (yllä). Reitti saunasta rantaan jatkuu polkuna kallioiden ja niityn läpi. Haluamme säilyttää näitä perinnemaiseman elementtejä, ja mielestäni eurolavat tähän kuvaan istuvat huonosti. Irralliset puulevyt ovat myös käytännössä liukkaat ja tekevät miljööstä jotenkin levottoman. Ajatuksenani on lisätä pari porrasaskelmaa lisää ja korvata irralliset puupolut ja -lavat kivillä.

Vaikka tässä kivien ja ’saunapyhätön’ parissa häärätään, en ole rakentamassa japanilaista puutarhaa. Myönnettäköön kuitenkin, että jonkin sortin sisäinen harmoniatohtori sydämessäni asustaa. Uskon, että kivipolun myötä saunapihan nurkkaus sulautuu kokonaisuutena paremmin luontoon, halkokorien kanssa on turvallisempaa liikkua ja harmoniatohtorilla henkisesti enemmän tilaa hengittää.

Polkuprojektissa haasteena on löytää tarpeeksi isoja kiviä. Pikkukivistä tehty kivipolku ei sovi tänne eikä symmetrisyys ei ole tavoiteltavaa. Toinen haaste on löytää tarpeeksi matalia kiviä: maata ei ole paljoakaan muokattavaksi kalliopohjan ja puiden juurien vuoksi. Koska ensitarpeeseen löytyi enemmän ensimmäisiä kuin jälkimmäisiä, lähdin liikkeelle puuvajan porrasaskelmista.

Vappuviikonloppuna oli saunan kuurauksen ja syöminkien lisäksi monta tuntia mukavaa kivien pyöritystä, kiskomista, testaamista, purkamista ja uudelleen asettelemista. Eri kulmista tilan tutkimista ja kivien etsimistä. Jollekin toiselle tämä näyttää hullun huvituksilta, mutta minä rakastan tätä tekemisen prosessia – ei kaiken tarvitse olla paperilla suunniteltua. Ja tämä kivien kanssa puuhailu on hyvää, rentouttavaa vastapainoa maalaushommien ja vierasmökin rempan kylkeen.

Perinnemaiseman jäljillä haaveilemme myös sammaloituneesta kiviaidasta puutarhaan. Tämä on kuitenkin astetta isompi ja raskaampi projekti, joka etenee kivi kiveltä ja vuosi vuodelta eteenpäin. Voidaan vilkaista sitä kuvien kera, kun muoto alkaa hahmottua paikoilleen.

Kokemuksia, vinkkejä ja linkkejä jakoon kivipolkujen ja kiviaidan rakentamiseen! : )Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.