Kasvimaan alkeet

Kasvimaan alkeet

Helmikuu on ehkä venähtänyt hiljaiseksi blogin puolella, mutta saaressa hommat ovat keskittyneet kasvimaan suunnitteluun ja pihatöiden ennakointiin. Olen mm. ehtinyt verottaa pihan pihlajakantaa sahaamalla pavuille ja herneille tukikeppejä. Myös kasvulaatikoiden nikkarointiin on etsitty materiaaleja. Ei kai ole järkeä raahailla tänne kalliita valmislaatikoita, vaan nyt mennään niillä lautamateriaaleilla mitä löytyy.  Suunnitelmissa on ruuvailla kolme laatikkoa ja niiden paikat näkyvätkin tässä kasvimaan ennakkosuunnitelmassa. 

Satokausitouhut ovat oikeastaan käynnissä ympäri pihaa – tyrnit rannan tuntumassa, omenapuut ja yrttivene keskellä tonttia ja viinimarjapensaita kymmenkunta siellä täällä. Kivien määrästä päätellen tämä kasvimaan rakentaminen tulee olemaan monen kesän projekti, vaikka kasvatusalueet startataan nyt heti ja osan viljelyksistä kantaa edelleen myös vanha yrttivene. Multaista kokonaispinta-alaa hyötypuutarhalle tässä tulisi n. 36 m2 + yrttivene. On kutkuttavaa suunnitella ensimmäistä omaa kasvimaata! Toki olen viljellyt monta kesää muiden nurkissa, mutta vanhan pihan puutarhan ja oman kasvimaan rakentaminen pikku hiljaa pala palalta onkin aivan toinen juttu! Alkeista siis lähdetään liikkeelle ja ensimmäinen hahmotelma näyttää tältä.

VILJELYJÄRJESTYS

kasvimaan suunnittelua ja vuoroviljely

Kasvimaa laajennetaan ja organisoidaan vanhan perunapalstan perustoille, joka näkyy kuvassa nelikenttänä (2,8m x 4,5m). Hyötyviljealue laskeutuu etelään kallioiselta marjapensaskukkulalta, jota olen jo muokannut ja rajannut viime kesät hakekatteella. Alue on suojaisa ja lämmin. Pahimmilta meripuuskilta suojaa sekamittainen puusto kasvulaatikoiden (3 kpl) takaisen polun vieressä. Näin puut myös antavat hieman varjoa keskipäivän porotukselta. ”Jyrkimmän” viistävän pudotuksen kohdalla löytyy tällä hetkellä vihreä karviaispensas, mutta ajattelin myös siirtää raparperin torpan kivijalan edustalta tänne remonteilta turvaan. Ja kyllä kuten piirros näyttää, uskon että Rouva Raparperi riemastuu muutosta ja saamme vieläkin upeamman sadon kuin viime vuosina!

Perunamaa oli viime kesän tauolla, sillä A) vesimyyrätaistelu ja B) toissa kesänä madot olivat nakertaneet puolet Sieglinde-sadosta. Puolet palstasta kuitenkin valjastin salkopavuille ja herneille maata rikastamaan, vaikkakin meriharakat meinasivat pistää kaikki versot parempiin suihin jo heti kesän alussa. Päätös siirtyä kasvulaatikoihin saikin tästä tapahtuneesta vauhtia, sillä laatikot on helpompi suojata ja verkottaa.

Olen hieman tutustunut vuoroviljelyyn ja kasvikumppaneihin, mutta myönnettäköön että tein tilauksen Hyötykasviyhdistykseltä ennen suunnitelmaa. Isältäni olen oppinut, että porkkanat ja sipulit viihtyvät hyvin yhdessä ja ne laitan vasempaan yläruutuun. Hyötykasviyhdistykseltä puolestaan opin äskettäin, että tilli vierustoverina parantaa sipulien makua.  Testiin! Tällä makustelulogiikalla myös istutan kuminaa perunoiden kylkeen vasempaan ala-laitaan. Kumina kukkii ja antaa sadon vasta toisena vuotena, mutta kai makuvaikutus kasvukumppanina on kuitenkin jo kylvövuonna? 

Naapureilla jaotellaan myös muut ruudut ja laatikot. Oikeaan yläkulmaan istutan sokerherneet ja kesäkurpitsan. Näitä on paljon ja näin ne saavat myös isoimman kasvulaatikon palstaruudun lisäksi.  Oikeaan ala-laitaan ajattelin isuttaa salkopavut ja pinaatin. Tilauksesta jää jäljelle vielä lanttu, lamo- eli uudenseelannin pinaatti sekä avomaankurkku. Kahdelle viimeiselle tilaa löytyisi pienemmistä kasvulaatikoista, mutta lantun kanssa hajautan riskit. Ensikertalaisena päätin aloittaa lantun yrttiveneen yhdessä lohkossa ja lisäksi kylvän osan yhteisviljelmillä mantereella. Tätä alkukattausta on hyvä laajentaa ja monipuolistaa viisaampian viherpeukaloiden avustuksella. Ruutuja ainakin on vuorotteluun ja uusille viljelykokeiluille.

tavoitteena toimiva kasvimaa

Haluan että kasvimaa on HERKULLINEN – sieltä pitää saada niin silmänruokaa kuin elämyksiä keittiöön. Jotta kasvimaa olisi herkullinen, tulee sen olla toimiva. Toki seka- ja vuorotteluviljelyn tavoittelu on hyvä toimivuuden perusta ongelmien minimoimiseksi, mutta mitä muuta toimivuus kasvimaalla on?

Ensimmäisenä voisi aloittaa vaivattomuudesta. Koska kasvimaa ei rajaudu tonttiin tai metsään, on sinne mahdollista rakentaa useampi sisäänkäynti. Viljelyksille pääsee marjakukkulalta ja halkovajalta, sinne pääsee myös nurmikolta kahdesta kohtaa (alalaita) ja vielä kasvulaatikoiden ympäri. Kuvassa näkyy, että olen arvioinut ruutujen ja laatikoiden välisen kivipolun 60 cm leveäksi. Tai kapeaksi, miten sen nyt ottaa. Kivipolku neliruudukon ja puutarhakompostorin välillä puolestaan on metrin leveä. Tässä toiveenani on ollut rytmi – en halua että kasvimaa on samankokoisista ja mallisista palasista ja poluista tehty. Mitä mieltä olet – pitäisiko kaventaa neliruudukkoa 20cm sisään? Isommille jutuille työskentelytilaa löytyy muista väleistä. 

Vaivattomuutta on myös helpolta etäisyydeltä löytyvä puutarhakomposti. Aikaa säästyy huseeraamiselta ja paikat pysyy siistimpänä, kun roskis on lähellä. Ja seuraavan vuoden kasvit kiittää hyvästä mullasta! Tuohon neliruudukon päätyyn olisi tilaa kaksi- tai kolmijakoiselle puutarhakompostille. Tähän pitääkin etsiä tarvikkeet ja piirtää kannellinen malli. Kompostikotelot maalaan mustaksi kasvulaatikoiden tapaan. Vertaisanalyysi googlen avulla kertoo, että Osmo Colorin EcoGarden olisi yksi vaihtoehto pintakäsittelyyn. Mistä suoja-aineista sinulla on kokemusta?

Toimivuutta on myös työskentelykorkeus. Kasvulaatikot ovat korkeammalla kuin neliruudukko ja laatikoiden viereiseltä polulta työskentelykorkeus on vielä parempi laskevan tontin ansiosta. Onnea olisi myös työskentelytasot, jonka kompostikotelon kylkeenkin voisi rakentaa. Mielestäni kasvimaalle sopisi myös mäntypöllistä puolikas kaaripenkiksi tuohon karviaispensaan viereen. Siinä voisi sitten kahvitella ja herätä kasvimaan kanssa yhtäaikaa auringon ja lintujen lauluun aamuneljältä heinäkuussa! Tai ainakin skoolata tillin kanssa juhannusyönä. 😀

Ja lopulta, toimivuutta on kun kasvimaa sulautuu tonttiin ja on osa ympäristöään. Vaivatonta tähän päämäärään pääseminen ei tosin ole. Ensin meinasin roudata saareen tiiliä ja tehdä polut niistä. Mutta kiviaidan pätkä on jo nousemassa marjapensaskukkulan toiselle puolelle ja tiiliä odotellessa aloin sitten sommittelemaan sisäänkäyntejä jo viime syksynä ja niille paikoilleen ne kivet jäivät talveksi. Hidas kivien pyöritys siis jatkuu tässä muutaman vuoden, kun allerkirjoittanut käy arvioimassa saunapolut, aidat ja nyt kasvimaan kivi kerrallaan. Mutta kuten saunan kulmalla olen huomannut, asiat etenee ja prosessi on todella rauhoittava. 

Nyt jätän tämän ensimmäisen raapaisun hautumaan ja avoimeksi ideoille. Vielä on muutama kuukausi aikaa kehittää ennen kuin kasvimaan muokkaus jatkuu.2 thoughts on “Kasvimaan alkeet”

  • Inspiroivia suunnitelmia ja kuvia! Paras neuvoni lienee, että kokeilemalla oppii! Pienilmasto, tuulet, valot, varjot ja kesän aikana kasvavat ja varjostavat sekä vettä imevät kasvit vaikuttavat myös paljon siihen, miten mikäkin menestyy missäkin. Korkeissa kasvulaatikoissa on hyötynsä juuri perustuksen helppouden ja rikkakasvien osalta. Me luovuttiin niistä kuitenkin, koska meidän kasvimaa on todella aurinkoisella paikalla, eikä olla koko kesää kastelemassa kasveja – maan varassa saavat paremmin vettä kuin laatikoissa ollessaan. Kivet toimivat tiilien sijaan paremmin; kokemuksesta tämäkin neuvo 😊 Ja komposti lähellä kasvimaata erittäin hyvä idea; meilläkin tämä lisä tulee ensi vuonna. Päätettiin kuitenkin ostaa verkkokomposti, sillä puiset vievät aika paljon puutavaraa, ja väkisinkin ne menevät huonoksi ajan saatossa. Toki käsittelyllä voi pidentää tätäkin, mutta olen vähän skeptinen suojiin juuri sen takia, mitä niistä sitten liukenee maahan ja multaan – tosin: kasvualueemme rajattiin laudoilla, joiden käsittelyaineesta meillä ei ole mitään tietoa – joten lienen tässäkin asiassa aika tekopyhä! 😁 Ihania hetkiä joka tapauksessa kasvamaan parissa – ja blogissani pitäisi tosiaan seuraavaksi kirjoittaa tämän kesän kasvusuunnitelmista, joten toiveesi todennäköisesti toteutuu 😊

    • Kiitos! Se onkin jännittävää kasvimaan kanssa, että vaikka oppii palstan ominaisuudet niin joka kausi on kuitenkin ilmoiltaan aivan erilainen 😄 Minuakin hieman epäilyttää suojakäsittely ja ajattelin sutaista sen vain lautojen ulkopuolelle. Laatikoiden sisäpuolen vuoraan multasäkeillä ja risoilla räsymatoilla. Harmi että tiilet ei teillä kestäneet! Oliko teillä siinä poluilla ojitusta? Meillä tämä kasvimaapalsta on viisto kasvulaatikoihin päin ja ojituksen teen tod.näk. vain puutarhakompostin kohdalle. Kiva kuulla mitä kaikkea kylvätte täksi vuodeksi 👌🏼😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.