Kaksi kiloa mehiläisvahaa & arjen ekoteot

Kaksi kiloa mehiläisvahaa & arjen ekoteot

Täällä tuoksuu makealle. Kuten ehkä näkyy…. kröhöm ja höm. Meni vain viikko ideasta siihen, että pöydälläni istuu nyt kaksi kiloa mehiläisvahaa. Ystävät tämä on taas todistettu:  kannattaa ajatella ideoitaan ja (eko)haaveitaan ääneen! Nämäkin vahat ostimme kahdelta tarhurilta sukulaisemme kautta –  en edes tiennyt että verkostoissani on tällaisia osaajia ja aarreaittoja. Huikeaa!mitä tehdä mehiläisvahastaMateriaalina mehiläisvaha on ikivanha. Tapahtumaketjun kipinöinyt idea on kuitenkin tavallaan uusi – ainakin minusta tuntuu että tämän vuoden ekokentän äänekkäimmistä IT-jutuista on ollut mehiläisvahakääre. Tai sitten olen ollut vain liian hullaantunut  Bee’s Wrappien hienosta logosuunnittelusta. Niin tai näin, meidän taloudessa on huokeampaa ja järkevämpää tehdä turhakemuovin korvikkeet itse. Jos olet myös mehiläisvahakelmuja tai -kääreitä  jo tehnyt, niin anna ihmeessä vinkit jakoon. Ajatuksenani on kokeilla mehiläisvahakääreiden tekoa näistä molemmista vahaseteistä.

En elä muovittomassa utopiassa, mutta ymmärrän että muovi on yksi aikamme ongelmista ja suurimmista ympäristöuhkista. Olen ollut koko aikuisikäni ”muovitiedostava”. Muistan kauhistukseni siitä, kuinka esimerkiksi Thaimaassa supermarketeissa joka ikinen ostoesine pakattiin kassalla asiakkaan puolesta yksittäiseen valkoiseen pieneen muovipussiin. Väliinhän siihen oli hypättävä turistihymyin. Näin kymmenen vuotta tapahtuneen jälkeen ei selkärankaani ole kuitenkaan juurtunut se, että muistaisin aina ottaa oman korin tai tarvittavan määrän kassejani ruokakauppaan mukaan. Tai että mikromuovin suursyypää eli pyykinpesumme olisi täysin ekojärkeistetty. Eikä meikkipussistanikaan tervehdi ekokosmetiikan huipputiimi. Kodin ekopesuaineet löytyy, saaren mökkikodissa erityisesti. Huomaan vuosi vuodelta aina uudelleen, että ekoilu on jatkuvaa opettelua uuden tiedon edessä ja omien tottumusten kääntäminen on tiedostavallekin sahaava prosessi. Edistystä täällä, taantumaa tuolla. Kuullostaako tutulta?mehiläisvahalevyistä kynttilöitäUskon kuitenkin arjen pieniin päätöksiin ja tekoihin. Nyt tämä eko-oppilas ottaa uudistuksen arkiaskeleen luopumalla elmukelmusta. Mehiläisvahakääreet ovat yksi vaihtoehto ruoan säilyttämisen turhalle kertakäyttömuoville. Itse tekemällä saan  juuri meidän astioihin sekä tarpeisiin sopivat vahaliinakoot hintalapusta puhumattakaan. Mehiläisvahakelmujen pidemmän ajan käyttökokemuksia voit muuten vilkaista esim. täältä Luomumutsin blogista.

Mitä kaikkea voi tehdä mehiläisvahasta?

Mehiläisvahakelmut ovat siis TO DO -listalla, mutta ei siihen kahta kiloa vahaa mene. Mihin muuhun mehiläisvaha taipuu? Instagramista ja Youtubesta olen vakoillut hunajakynttilöiden tekoa, ja sen tiimoilta minun täytyy ostaa vielä sydänlankaa. Ja koska kakkuja on vain kilo ja kapeita keittokippoja nolla, taidan valita helpoimman eli kynttilöiden rullaustekniikan. Vahatiilet minun täytyy kuitenkin vielä lämmittää ja filteröidä ennen vahan jatkokäyttöä. Vahalevyt puolestaan ovat valmiita käyttöön sellaisenaan.

Ajattelin kokeilla mehiläisvahaa myös omaan kotikosmetiikkaan sekä puukapustojen, -astioiden ja -tarjottimien huoltoon. Katso vaikka näitä säihkyviä Abbyn huoltokuvia – mulla on tainnut huoltoväli venähtää sitten viime kerran. Hups.
Olen nuuskutellut mehiläisvahalevyjä & -kakkuja jo monta päivää. Itse asiassa olen hieman hämmentynyt näistä, koska hunajan tuoksut, laatujen maistelu ja hunajakynttilöiden osto on ollut aina sidoksissa joulumarkkinoihin. No nyt mulla on ekat omat syksymarkkinat ja parasta vaan alkaa hommiin. Palataan tuotoksista seuraavalla kerralla!Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.