Ensimmäinen katsaus remppakesään: mökin pintaremontti

Instagramin puolella olenkin jo fiilistellyt tulevaa saunaremonttia, mutta sen lisäksi tämän vuoden remonttiagendalla on vanha mökki. Rakennus koostuu pienestä eteisestä, tuvasta ja vanhasta saunasta. Ikkunoista arvioisin mökin olevan 60-luvulta. Mökkiä on huollettu ja päivitetty vuosien mittaan, mutta nyt saaristoilmaston piiskaamat pinnat huutavat kunnostamista. Tuunattavaa pinta-alaa on n. 22 neliötä ja asumistarpeet monenlaiset. Kurkataan sisälle ja kartoitetaan lähtötilannetta tarkemmin. (Varoitus lastulevyn vienosta hajusta kylmässä mökissä.)

Eteinen on todella pieni läpikulkutila entiseen löylyhuoneeseen ja tupaan. Vanhat kellastuneet paneloinnit ja muurin vaaleanroosa laasti riitelevät keskenään. Tarkoituksena on ottaa löylyhuoneen ovi ja väli-ikkuna pois, jotta saamme niin eteiseen kuin tulevaan keittokomeroon lisää säilytystilaa. Tilaa pitää maksimoida, sillä lähivuosina muutamme mökkiin evakkoon kun alamme rempata taloa. Sekä eteisessä että entisessä löylyhuoneessa seinäverhoilu vaihdetaan sisar- tai sormipaneeliin.

Siirrytään seuraavaksi tuvan puolelle. Takka on talon sydän ja meillä se on mökin vanha helmenvihreä Porin Matti. Toimivuutta emme ole vielä testanneet, mutta toivon että saamme sen käyttöön. Luukku pitää joka tapauksessa vaihtaa, sillä siitä on ironnut vasemmasta yläkulmasta palanen. Varaosien metsästykseltä ei siis säästytä! Mukava artikkeli Porin Matin historiasta löytyy muuten täältä.

Mökin sisustuksen värimaailma on vielä hieman pohdinnassa. Kattolaudoitus tulee peittävällä valkoisella kauttaaltaan ja uudet seinäpaneloinnit eteisessä ja tulevassa keittokomerossa (vasemmalla) toki käsitellään, mutta ei maalata. Keittiössä ja eteisessä muurilaasti uusitaan valkoiseksi vastapanoiksi puupaneloinnille.

Täällä tuvan puolella kuitenkin pidän harmaasta muurista todella paljon. Haluankin yhtenäistää tämän tilojen ”rajan” kauttaaltaan harmaalla ja myös selventää ja harmonisoida seinäpinta-alaa. Olen suunnitellut Porin Matin vasemmalle puolelle halkopinolle korkean muuratun avohyllytilan puisen elementin tilalle . Eteisen ovi saa toimia harmaalle seinäpinnalle kontrastina, ja keittokomeron puoleinen sisäänkäynti jätetään avonaiseksi.

Mökki on vanha ja täällä näkyy pintoja eri vuosikausilta. Tuvan puolella on mm. uusittu pinnat ihan viime vuosina. Tällaiseen matalaan pieneen mökkiin leveät vaakalaudat ovat kuitenkin raskaat ja mökin alkuperäiselle arkkitehtuuriaikakaudelle vieraat. Ajan kerrostumat tulevat näkymään mökissä tulevaisuudessakin, sillä haluan hyödyntää sitä mitä hyödynnettävissä on ja saada tänne vanhaa, lämpöisen modernia fiilistä.

Saaressa rakentaminen on sikäli motivoivaa, että kaiken tavaran tuonti ja vienti muuttamisesta, roskiin ja rakentamiseen on sekä hankalaa että kallista. Se onkin pistänyt tehokkuuden ja tarpeellisuuden minulla ihan uuteen perspektiiviin. Niinpä näillekin paneeleille pitää keksiä jotain uusiokäyttöä jossain muualla ja kaikki hankinnat miettiä ja mitata erityisen tarkkaan.

Vaikka remppa-aikataulu onkin vuodelle joustava, haaveena on että pääsen vilttien kanssa uudelle terassille syksyiselle aamukahville. Sitä ennen kuitenkin tehtävälista on pitkä niin ulkomaalauksen, sisäpintojen ja terassin rakennuksen tiimoilta. Vuosi on ollut hyvää aikaa miettiä tarpeita ja haluaja mökin suhteen, mutta nyt sormet syyhyävät jo päästä hommiin. Viime kesänä hainkin jo vauhtia aloittamalla ikkunoiden kunnostuksen.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.