Arabian Kosmos & saaristomökin värimaailma

Arabian Kosmos & saaristomökin värimaailma

Iittalan Kastehelmi välivärissä

Teekannusta se lähti. Arabian vihreän Kosmos-sarjan (1962-76) teekannu on kulkenut mukanani jo yli viisitoista vuotta monessa kodissa. Viimeisen parin vuoden aikana se on saanut rinnalleen teekupit, kermakon ja sokerikon. Rikki menneen teesihdin tilalle on metsästetty uusi. Myös pullalautaset ja leipälautaset löytyy. On isot ruokalautaset, keittolautaset kahdessa koossa ja munakuppeja sekä kaksi tarjoilukulhoa. Minibudjetilla parillisia ja parittomia määriä. Nyt ne kaikki odottavat remonttia ja muuttoa saarimökkiin.

Tunsin heti, että tämä pieni mökkimme on moderni sopukkamme muutoin torpan rustiikkisessa miljöössä. Täällä saan retroilla ja hullutella 60- ja 70-lukujen vihreillä, turkooseilla ja keltaisilla. Ja tämä mökki on Kosmoksen koti.

Retro Kosmos ArabiaKosmos Arabia | Procope | Gunvor Olin Grönqvist

Vaikka teekannu on kulkenut mukanani vuosia, minulla kesti kauan tulla sujuiksi Kosmoksen kauneuden kanssa. Kävimme teekannun kanssa vuoropuhelua erityisesti syksyisin, ja kirppareilla hypistelin astiaston muita osia. Päätös keräilystä lähti siitä, kun ymmärsin että minulle Kosmos ei ole arkiastiasto vaan erityisesti syksyn ja kevään kaveri.

Arvostan sekä Kosmoksen koristeen värejä että Ulla Procopén suunnitteleman S-malliston vaatimatonta ja pyöreää muotokieltä. Ja koska Kosmoksessa on puhalluskoriste, jokainen astia on sävyiltään hieman erilainen yksilö. Gunvor Olin-Grönqvist on yhdistänyt ruskeaa ja maanläheisiä ja syviä vihreän sävyjä. Tuoksuu melkein syksyiseltä sienimetsältä tai pellon laidassa törröttävältä viime kesän niityltä.

Kosmos ei kuitenkaan ole synkkä vaan pikemminkin leikkisä naivististen kukkakoristeiden ansiosta. Mielikuvaa voimistaa se, että konepesun myötä osa astioistamme on hieman vinkuroita. Hups ja oho. Keräilyssä olen pitänyt paitsi budjetin myös laatusihdin aika tiukassa, sillä krakeloitumia on yksilöissä tullut aika paljon vastaan. Muutoin ovat hankkimani astiat kestäneet aikaa ja käyttöä hyvin. Ja käyttöön ne on ostettu. Kyllä näillä jo kuuden ihmisen syömingit selviää.

Retro Kosmos on meillä erityisesti syksyn ja kevään lempiastiasto

Taannoin poikkesin Iittalan Outletissa ja silmäni nauliintuivat Kastehelmen mataliin kulhoihin. Mielikuvissani yhdistelin tätä keltaista väliväriä Kosmokseen ja otin kuvat mukaan. Toisella Iittala-käynnillä ostin tämän yhden kulhon kokeiluun. Ja täytyy sanoa, että ihanan raikas keväinen yhdistelmä näistä tulee vai mitä?

Nyt on hoppu tehdä päätös lisäkupeista ennen kuin tuotantoerä väliväriä loppuu. Tarttuuko muuten kenellekään muille välivärejä mukaan?

 

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.